Handelsstedet Hopsjø var et av Trøndelagskystens største handelssteder på 17- og 1800-tallet.
Familien Parelius regjerte her i over 250 år som handelsmenn og proprietærer, med pakkhusbrygge, ytterbrygge, et 50 meter langt fjøs, grisehus, hønsehus, lysthus, borgstue, bakeri, smie, skjenkestue, anneks og hovedhuset som stod ferdig i 1730. Det hørte 10 husmannsplasser, 4 kirker og 2 fiskevær til Hopsjøen. Blant disse var fiskeværet Titran, det største på den tida, samt Dolm kirke.
Nils Rosing Parelius (1753-1799) gjorde tidlig Hopsjø til et kjent handelshus med en rik og spennende historie. Nils fraktet fiskeprodukter på egne skip fra Hopsjø til Spania og Europa for øvrig, og på returen hadde han med seg edle varer som frukt, tobakk og brennevin i lasten. Varer ble fraktet, noe ble kjøpt og noe også smuglet, for selveste Parelius var en kar med mye på ferde.
I dag finner du Norges kanskje eldste bevarte krambod på Hopsjøbrygga og man utfører noe handel i denne enda i dag. Dagens bygningsmasse rommer også rom for kurs- og konferanse, et lite hvalfangstmuseum og kanskje Hitra’s mest kjente spisested fra gammelt av, Traktørstedet Landstrykeren. Hopsjøbryggas historie de siste 27 årene er summen av uvurderlig dugnad og hjelp fra lokalsamfunnet, og da særlig de rause folka i “gammelbåtforeningen” Nattseilerne og det som må sies å være regionens mest fasjonable dameklubb, Hopsjøens venner.
For grupper kan det åpnes hele året ved forhåndsavtale. Men selv utenom åpningstidene er det fint å rusle rundt på området, og vi anbefaler også å ta turen opp på Brannhaugen/Bårfjellet. En merket kultursti går opp til en gravrøys på toppen, derfra har man flott utsikt mot nordvest, Dolmsundets utløp, Bispøyene, Titran og Frøya. Turen starter ved Hopsjøhagen mellom brygga og fabrikken. Det er merket med skilt hele veien, og på toppen er det infoskilt og kart. Det er ikke langt opp – og turen passer godt både for barn og voksne.
Informasjon: hopsjo.no