Your search results

Sykle på Hitra

Det finns ikke opplegg for organiserte sykkelturer på Hitra pr. i dag, men de som vil ta med seg sykkelen og oppleve øya fra sykkelsetet har muligheten til flotte opplevelser. Men, siden ingen av utleierne har satset på sykkelturisme kan det være lurt å ha med det man trenger av lappesaker og utstyr. På Fillan finner du en godt utstyrt sportsbutikk.

I forbindelse med lakseproduksjonen er det mye tungtrafikk langs veiene både på Hitra og Frøya, og FV 714 er sterkt trafikkert. Men, det finnes områder med lite trafikk der man kan ferdes trygt på sykkel, også med barn.

Det finnes et flott turkart for Hitra som kan være fint å ha med på turen, kartet selges på følgende steder:

Kafé Sjøsprøyt på Hitra hurtigbåtterminal, Sandstad
Hitra turistkontor, Fillan
Hitra bibliotek, Fillan

Her kommer noen turforslag:

Sykkelturer med barn:

GAMMELVEIEN FILLAN-AKSET

Gammelvegen over Hitra går Fillan – Akset er 8 km, her finns ikke biltrafikk, og dermed godt egnet for sykkelturer med barn.

Fra Fillan:
Ta første avkjøring fra høyre/vestover etter Lakselva ved Fillan, parkering før bommen.
Fra Akset:
Ved Sandstad tar du av fra FV 714 mot Forsnes, kjør deretter ca 5. km, deretter tar du til høyre/nordover opp til starten av Gammelveien(skiltet), etter ca. 600m er det en parkeringsplass.

Dette er en flott turvei med mange fine vatn, broer, og langs hele veien finner du stedsnavnsskilt fra gammelt av. Omtrent halvveis finner du «Kvilarrommet» som var en naturlig hvileplass for hester og ferdende folk i gammel tid.

Fra Stiksdaltjønna (skiltet) kan du ta turen til Staurfjellet(196 moh). Ta skogsvei som går til venstre/vestover. På åsryggen før skogsveien går ned mot Sandfjellvatnet, tar du av til venstre/vestover. Turen tar ca. 2 timer.

Langs Gammelveien passerer du også fine vatn som Stiksdalsvatnet, Sandfjellvatnet og Terningsvatnet, her biter fisken villig, og ved Terningsvatnet finner du en anlagt badeplass. Langs hele veien finner du mange muligheter for telting. Husk fiskekort for voksne(barn fisker gratis). Fiskekort får du kjøpt ved Kystmuseet i Sør – Trøndelag(Fillan) eller du kan bestille på nett.

SVANKILEN-STORLIA

Hvis du tar turen til Kvenvær, har du utgangspunktet for en trygg og spennende sykkeltur for hele familien.  Turen starter i Svankilen, her finner du en grusvei. På veien passerer du Storsandvatnet med fine fiskemuligheter (Husk fiskekort til de voksne!), videre kommer du til Sagvatnet som har ei fantastisk fin badestrand.

Du finner også en avstikker langs veien som går til Munkdalen der du kan sette fra deg sykkelen og gå opp på Tonningen. På veien finner du også ei spennende hule «Jutulstua», veien til denne er skiltet.

Hvis du fortsetter rett fram langs grusveien kommer du til slutt til Krokvatnet. Veien slutter ved Storlia.

Avstand Svankilen – Storlia: 6 km

SYKKELTURER UT FRA SANDSTAD

De sykkelturene som nedenfor er beskrevet tar utgangspunkt i Sandstad, der man finner hurtigbåtanløp for Kystekspressen fra Trondheim og Kristiansund.

Sykler medtas gratis på Kystekspressen, dersom plassforholdene tillater det.

Sandstad – Fillan – Fjellværøy

Fra Sandstad kan du velge Fv 714 til Fillan, det er en nokså sterkt trafikkert vei med mye tungtrafikk.
Avstand Sandstad – Fillan: 15,6 km

Du kan også velge en annen vei der deler av strekningen er en mindre trafikkert vei som går gjennom Tranvikan og Badstuvik. Følg skilting fra Sandstad, ta av i krysset mot Hestvika og følg deretter veien til du kommer til skilt mot Badstuvik, her tar du av og sykler i vakker natur fram til du kommer ut på FV 714 igjen og fortsetter mot Fillan (ca 10 km).

Avstand Sandstad – Fillan via Tranvikan: ca. 22,8 km

I Fillan finner du butikker, Hjorten Hotell Hitra, spisesteder og Hitrahallen med treningsstudio, svømmehall og bowlinghall.  Ta også en tur innom Kystmuseet som ligger ca 300 m vest for sentrum. Her kan du besøke utstillingene «Folket i Flatvika» og «Russerforliset», i tillegg har museet et museumsgalleri og huser også Hitra turistkontor.

Fortsett Fv 714 mot Frøya, ca. 2 km etter Fillan sentrum tar du av til høyre mot Ansnes/Fjellværøy. På Ansnes kan du besøke Ansnes Brygger og nyte et utsøkt måltid, ta et bad i badestampen, leie båt, eller finne ei seng for natta.

Velger du å fortsette mot Fjellværøy følger du videre skilting, du må over to bruer, under disse bruene er det gode strømforhold og dermed fine fiskeplasser.

Etter passering av bruene fortsetter du mot Knarrlagsund, ta deretter av mot Mastad. Du har nå startet på veien rundt Fjellværsøya, her det lite trafikk og du sykler gjennom variert landskap med muligheter for fisking både i ferskvann og sjø, samt fine turmål.

Avstand Ansnes – Mastad: 7,1 km

På Fjellvær finner du  Fjellvær Gjestegård med mulighet for overnatting, bespisning og leie av båt.

Avstand Mastad – Fjellvær: 8,9 km.

Fra Fjellvær Gjestegård går ferden videre mot Kjerbusdalen, også på denne strekningen er naturen variert og spennendene med flere turmål underveis. (se Kjentmannsprøven på Hitra)

Avstand Fjellvær – Kjerbusdalen: 8,5 km

Ved Kjerbusdalen kommer du til et kryss der du kan velge å fortsette over brua videre mot Knarrlagsundet der du finner både bespisning og overnatting hos Knarren, eller du kan velge veien tilbake mot Fillan.

Strekningen Fjellvær – Kjerbusdalen har asfalt, mens resten av veien rundt Fjellværøya er grusbelagt.

På Knarrlagsundet kan du også få kjøpt dagligvarer.

Avstand: Kjerbusdalen – Knarrlagsund: 1,1 km

Avstand Kjerbusdalen – Fillan: 14,1 km

Sandstad – Forsnes – Kvenvær – Fillan

Følg Fv 714 fra Sandstad til du kommer til veikryss, følg skilt mot Forsnes. Mellom Forsnes og Kvenvær finns det hverken dagligvarebutikker eller mulighet for bespisning, så det kan være lurt å ha med seg mat og drikke for denne strekningen.

Strekningen er preget av variert natur, ta gjerne et besøk i Bjønnhiet som sannsynligvis har fungert som hi den tida det fantes bjørn på Hitra.(skilt ved vegen). Du passerer også Havmyran naturreservat som er det største av 4 naturreservater på Hitra. Reservatet dekker et areal på 42 km2 og ligger i et stort hei-, sump- og myrområde. Her finner du et mylder av små og store fiskevann. I 2002 fikk området status som Ramsarområde. Ved å få en slik status er man med på å verne om et stort område med urørt myr- og heilandskap med oseanisk flora og vegetasjon.

Avstand Sandstad – Kvenvær: 44,3 km

Kvenvær er Hitras eneste fiskevær med røtter tilbake til steinalderen. Dette er også utgangspunkt for å besøke den vakre skjærgården med Bispøyan, Sæbuøya og Skårøya. På Kvenvær finner du dagligvare, post og mulighet for overnatting og båtutleie. På Brygga restaurant er det stor uteservering, og på Storm Brygghus kan du smake lokalt øl. I Grefnesvågen som ligger ca. 6 utenfor Kvenvær er det også mulighet for overnatting og båtutleie på Angelamfi.

Etter at du har passert Kvenvær har du muligheten til å ta en avstikker til Helgebostadøya (skiltet). Her kan du besøke Hitra Gårdsmat som lager ost i verdensklasse.  Restaurant «Oppløftet» tar imot grupper fra 10 personer.
NB!  Gjør avtale på forhånd.

Avstand Kvenvær – Hitra Gårdsmat: 20 km

Fra Kvenvær til Fillan følger du Fv 713 helt du kommer til vegkryss skiltet mot Fillan og Frøya, her kommer du ut på Fv 714 som er mye trafikkert. På veien passerer du Grytelva naturreservat og Hitra vindpark.

Avstand Kvenvær – Fillan: 34, 7km

Alternativ rute:

Straum – Asmundvåg – Melandsjø – Fillan

Etter 17, 8 km langs Fv 713 ta av mot Straum, dette er en lite trafikkert vei. Strekningen går i innlandsnatur og her er det stor muligheter for å se hjort og rådyr. Du passerer også to store vann; Liavatnet og Skogåsvatnet med gode fiskemuligheter. Husk fiskekort!

Følg skilting mot Asmundvåg, og deretter mot Melandsjø.

Avstand Straum – Melandsjø: 15,2 km

På Melandsjø kan du besøke Hopsjøbrygga. Handelsstedet Hopsjø har et maritimt miljø med lang historie. Her finner du krambod, restaurant og hvalfangstutstilling.  Hopsjø handel og kultursenter åpner til påske og holder åpent fram til slutten av september.

Ta gjerne turen opp på Brannhaugen(sti fra Hopsjøen). Her får du flott utsikt over Dolmsundet.

På Melandsjø ligger også den karakteristiske Hitra kirke som tok over som hovedkirke på Hitra etter at Dolm kirke brant ned i 1920.

Etter at du har passert Melandsjø er det kun 2,5 km til Dolmsundet Hotell der du kan overnatte i leiligheter eller hotellrom og nyte et herlig måltid. Følg skilting mot Fillan, her kommer du inn på Fv 714 der trafikken er tettere.

På veien mot Fillan passerer du Dalpro som er en vekstbedrift med hjorteoppdrett, villsau og salg av gårdsmat. Produktene er laget av sau og hjort og har vunnet flere store priser.

Dalpro har på sommeren også et opplevelsestilbud for dem som vil komme nærmere villsau og hjort. Ta kontakt på tlf. eller gå inn på dere hjemmeside.

Avstand Dolmsundet hotell – Dalpro: 7,8 km

Avstand Dolmsundet hotell – Fillan: 12,3 km

Brurunden

Brurunden går mellom den nye Dolmsundbrua og Vettastraumen bru.

Du kan sykle/kjøre bil fra Sandstad til Dolmsundbrua, om du svinger til venstre(mot Melandsjø) før du kommer til brua finner du en stor fin parkeringsplass.

Sykle over Dolmsundbrua mot Frøya, på toppen av brua har du fantastisk utsikt over Frøya og Dolmsundet. Etter at du har passert brua, ta til venstre mot Kjerringvåg.

Avstand Dolmsundbrua – Kjerringvåg: 3,7 km

Når du kommer til Kjerringvåg kan du velge veien over Vettastraumen bru (følg skilt mot Melandsjø), her er det lite trafikk, og på brua har du flott utsikt over Dolmsundet der arkeologer over flere år har drevet utgravinger og funnet spor av mennesker så langt som 10 000 år tilbake. Dolmsundet karakteriseres av arkeologer son et «kulturhistorisk perlebånd»

Etter at du har passert Vettastraumen bru kommer til et kryss, ta her til venstre og du er tilbake til utgangspunktet for turen.

Avstand Kjerringvåg – Dolmsundbrua: 4,2 km.

Det anbefales på det sterkeste og ta turen til til Dolm kirke og prestegård, følg skilt fra Kjerringvåg.

Dolm kirke er en av de eldste bygningene som fortsatt er i bruk på Trøndelagskysten. Vi vet ikke nøyaktig når Dolm kirke ble bygget, men trolig en gang på 1400 – tallet.

Kirka og prestegårdshagen er det eneste som er igjen etter at prestegårdshusene brant ned til grunnen i 1963, men Kystmuseet i Sør – Trøndelag har i de siste årene hatt ansvaret for prestegårdshagen og området rundt. Beitende sauer har gjort sitt for å holde kulturlandskapet i hevd, og ansatte ved Kystmuseet jobber hele sommeren med å ta vare på parkanlegget. Kystmuseet i Sør – Trøndelag har også omvisning her på sommerstid

Avstand Kjerringvåg – Dolm kirke 5,2 km

 

ELDSFJELLET, HITRA VINDPARK
(NB!  Fram til årsskiftet 2019-2020 vil det arbeides med et stort utbyggingsprosjekt på Hitra Vindpark, med bygging av 26 nye turbiner.  Dette vil naturlig nok medføre mye anleggstrafikk på veien fra Straum og opp til vindparken.)  

En annen flott sykkeltur du kan ta med litt større barn går til Eldsfjellet (314 moh) og Hitra vindpark.

Vindparken ble åpnet 14. oktober 2004. Parken har 24 vindturbiner, hver på 2,3 MW. Dette gir en samlet effekt på 55 MW og en gjennomsnittlig årsproduksjon på 150 GWh.

Ta av FV 714 mot Kvenvær, etter ca. 10 km tar du av til venstre der du finner en stor parkeringsplass, som er utgangspunkt for veien opp mot vindparken og Eldsfjellet

Turen oppover kan til tider være litt bratt, men på toppen kan du nyte fantastisk utsikt. Det går vei fram til hver eneste mølle, noe som gjør at det er anlagt flere km. med vei inne i vindparken.

På Hitra ligger tregrensa på ca. 200 m, og Eldsfjellet på 314 moh er snaufjell. Før du kommer opp på fjellet passerer du fine fiskevann, og mange fine plasser å sette opp telt.

 

For flere turtips langs veien, stikk innom Hitra turistkontor i Fillan som er stasjonert i samme bygg som Kystmuseet i Sør – Trøndelag.

  • Velkommen til Hitra

    Med sin vakre natur og kultur er Hitra en perle i Sør-Trøndelag du aldri vil glemme. Øyriket med sine 2500 øyer, holmer og skjær er et svært populært feriested der du blir vel tatt i mot av øya sine beboere “hitterværingene”.

  • Værvarsel for Hitra

    Klikk her for å se værvarsel for flere steder på Hitra - 3 dager fremover